SONY

 

Kirano zamenske Sony baterije za laptop kao Li-Ion baterije, imaju od 300 - 500 ciklusa punjenja i pražnjenja. Da bi im produžili životni vek neophodno je da se pridržavate nekih osnovnih saveta kao što je izbegavanje izlaganje velikim temperaturama. Proces kalibracije je obavezan kada je nova baterija u pitanju, na taj način, uspostavlja se pravilno isčitavanje stanja nove Sony baterije za laptop.

Za razliku od Ni-CD i Ni-MH baterija, baterije za SONY  laptop nemaju memorijski efekat što predstavlja veliku prednost.

 

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da iz laptop baterije izvučete maksimum, a da vam ona pri tom potraje što duže.

SONY-IMG-1

 

- Litijum jonskim baterijama nije potrebno formatiranje. Novu bateriju za laptop dovoljno je jednom do kraja isprazniti i napuniti do kraja, čime se inicijalizuje ugrađena elektronika u njoj.

- Potpuno pražnjenje i punjenje ponovite na svakih nekoliko meseci korišćenja ili otprilike na svakih 30 potpunih ciklusa punjenja i pražnjenja radi ponovne kalibracije elektronike koja pokazuje preostali kapacitet. U suprotnom može doći do toga da operativni sistem dobija netačne podatke i tako da pokazuje potpuno pogrešno ispražnjenost baterije....

- Izbegavajte pražnjenje baterije do kraja jer joj to skraćuje radni vek. Litijum-jonske baterije mnogo bolje podnose više delimičnih punjenja i pražnjenja nego jedno potpuno.

- Laptop baterije nikad ne držite na vrućim mestima, na suncu,u vrućem automobilu i slično.Ako bateriju ne koristite najbolje je da je čuvate na hladnom mestu i ispražnjenu na 40% kapaciteta. Nipošto ne bacajte bateriju za laptop u vatru jer može doći do eksplozije.

- Ako duže vreme napajate računar iz ispravljača, naročito kad su velike vrućine, bilo bi dobro da izvadite laptop bateriju da se ne bi grejala. Takođe, pri napajanju računara iz baterije trudite se da računar postavite tako da ne ometate protok vazduha za hlađenje. Možda je najbolje da kupite postolje za laptop, čime se dobija bolja cirkulacija vazduha, bolje hlađenje laptop baterije i samog laptopa.

- Održavajte kontakte na bateriji i računaru čistim. Loš kontakt na pozitivnom i negativnom terminalu izazvaće preterano zagrevanje. Ako se to desi na pomoćnim priključcima, računar može da dobije pogrešne podatke o stanju baterije što će izazvati pogrešan prikaz preostalog kapaciteta, nepotpuno pražnjenje i punjenje i druge neželjene efekte.

 

KIRANO-LOGO