HP

 

Kupovinom Kirano HP zamenske baterije, Vi dobijate kvalitet I poverenje. Kirano HP baterije su rigorozno testirane po visokim standardima u cilju da se kupcima obezbedi pouzdan I vredan proizvod.

Baterija za laptop HP, kao i sve ostale Kirano baterije, dizajnirane su za intenzivan i dugotrajan rad pri visokim performansama što je danas vrlo važno kada laptop predstavlja izvor zabave, edukacije kao I biznisa. Kirano baterije za HP laptop prate vodeće standarde proizvodnje, uvek su istog ili jačeg kapaciteta i ne zaostaju u odnosu na originalne baterije po pitanju performansi, ciklusa punjenja i pražnjenja i generalno životnog veka.

Standardna ili pojačana baterija za HP laptop?

U zavisnosti od Vaših potreba ili vremena provedenog van domašaja utičnice za struju, na raspolaganju su vam standardne kao i pojačane baterije većeg kapaciteta. Pojačana baterija za laptop HP je često fizički veća zbog većeg broja ćelija ugrađenih u kućište baterije tako da jedan deo ostaje van gabarita laptopa (ispod ili iza laptopa). Prednosti veće baterije pored kapaciteta jeste da zbog isturenosti baterije laptop biva nagnut pod uglom što pomaže boljem protoku vazduha ispod laptopa u smislu hlađenja, kao I to što vam pruža prijatniji osećaj I preglednost prilikom kucanja na tastaturi.

 

HP-IMG-2

Baterija u prenosnim HP računarima je dizajnirana da obezbedi pouzdanu snagu, ali generalno sve punjive baterije vremenom postepeno gube kapacitet boreći se da odrze napon. Baterije napravljene od različitih materijala imaju drugačiji životni vek. Na primer, sa umerenom upotrebom, od Li-Ion baterija se očekuje da isporuče oko 80% svog originalnog kapaciteta posle 300 ciklusa punjenja ili u proseku jedne godine korisćenja. Ovaj gubitak kapaciteta je sasvim uobičajan i nažalost nepovratan.

U daljem tekstu ćemo vam dati nekoliko saveta koji će vam pomoći da iz laptop baterije izvučete maksimum, a da vam ona pri tom potraje što duže.

HP-IMG-3

- Uprkos verovanju većine ljudi, Litijum jonskim baterijama nije potrebno formiranje. Novu bateriju za laptop potrebno je najpre dopuniti (baterije su skladištene sa 60-80% napunjenosti) a potom isprazniti (dok vas windows ne obavesti, na oko 7-10%) a posle toga napuniti do kraja, čime se aktivira ugrađena elektronika u sklopu baterije. Baterija je tada spremna za efektivan rad.

- Potpuno pražnjenje i punjenje ponovite na svakih mesec dana korišćenja ili otprilike na svakih 30 potpunih ciklusa punjenja i pražnjenja radi ponovne kalibracije elektronike koja pokazuje preostali kapacitet. U suprotnom može se desiti da operativni sistem dobija netačne podatke tako da pokazuje potpuno pogrešno stanje kapaciteta baterije. Naša preporuka je da ukoliko postoji mogućnost, laptop uvek stoji priključen na punjač I jednom mesečno isprazniti bateriju na 7-10% I ponovo priključiti na punjač I neprestano puniti do 100%. Ovom metodom korišćenja se efektivno produzava radni vek baterije.

- Izbegavajte pražnjenje baterije do kraja (do momenta kada se laptop sam ugasi) jer joj to skraćuje zivotni vek. Litijum-jonske baterije mnogo bolje podnose više delimičnih punjenja i pražnjenja nego jedno potpuno.

- Kao I sve baterije, laptop baterije nikad ne treba držati na vrućim mestima, na suncu, u automobilu i slično. Ako duže vreme napajate računar pomoću punjača, naročito kad su velike vrućine, poželjno je da izvadite laptop bateriju da se ne bi izlagala nepotrebnom grejanju.

- Baterija koja se ne koristiti najbolje je čuvati na suvom I hladnom mestu na 40% kapaciteta, u kutiji ili anti-statičkoj kesi kako ne bi dolazila u kontakt sa metalnim predmetima. Razume se da nipošto ne bacajte bateriju za laptop u vatru jer moze doći do eksplozije.

- Pri napajanju računara iz baterije trudite se da računar postavite tako da ne ometa protok vazduha ispod računara. Preporučujemo neko postolje za laptop, čime se dobija bolja cirkulacija vazduha, bolje hlađenje laptop baterije i samog laptopa.

- Ukoliko praktikujete često vađenje baterije iz laptopa, poželjno je da obratite paznju I održavate kontakte na bateriji i računaru čistim. Zaprljani kontakti na pozitivnom i negativnom terminalu mogu da izazovu preterano zagrevanje. Ako se to desi na pomoćnim priključcima, računar može da dobije pogrešne podatke o stanju baterije, što će izazvati pogrešan prikaz preostalog kapaciteta, nepotpuno pražnjenje i punjenje i druge neželjene ili nepogodne efekte.

 

KIRANO-LOGO