18650 Baterija

18650 Li-ion Baterija
Polako ali sigurno standardne AA nimh zamenićemo novim 18650 li-ion baterijama.
Možda još nismo svesni ali nove li-ion su standardna prva ugradnja u gotovo svim novim električnim-mobilnim uređajima.
Do pre desetak godina ove baterije su bile korišćene samo u industriji i kao krajnji korisnici nismo imali mogućnost nabavke 18650 ćelija.
Velikim delom zbog bezbednosti jel ipak pričamo o ćeliji koja ima 10 puta veću snagu od naj kvalitetnije NiMh baterije.
Danas su 18650 toliko napredovale da ih možemo kupiti u svim prodavnicama baterija.
Postoji veliki izbor ovih 18650 ćelija od standardnih kineskih koje možemo naći i na pijaci, koriste se u naj jednostavnijim ručnim lampama. Za kvalitetnije lampe moramo potražiti specijalizovane radnje koje nude 18650 ćelije poznatijih proizvođača. Ukoliko pak želimo da napravimo mobilno napajanje od ovih ćelija za neki uređaj ili alat savetuje vam da pozovete Svet Baterija doo kako bi dobili naj pouzdaniju informaciju koju 18650 ćeliju iskoristiti u vašem uređaju ili projektu. Vape ili Mod cigare takođe zahtevaju specijalne visoko strujne ćelije.
 
Naziv i oblik
 
18650 predstavlja dimenziju cilindrične baterije koje ima prečnik 18mm i dužinu 65mm za razliku od standardne AA baterije koja ima dimenziju u prečniku 14mm i dužinu 50mm.
Specifikacije
Dve najvažnije karakteristike ove baterije su kapacitet koji se meri u mAh (mili amper časovima) i maksimalna struja pražnjenja koja se meri u A (amperima). Kada birate bateriju morate izabrati jednu ili drugu od ove dve karakteristike. Baterija sa visokim kapacitetom često imaju malu struju pražnjenja. Baterije koje trpe visoke struje pražnjenja često imaju niži kapacitet. Trenutno najveći kapacitet je 3500mAh, a najveća struja pražnjenja 35A za jednu 18650 ćeliju.
 
Falsifikati
 
Kao i svi ostali proizvodi i ovaj proizvod tj. 18650 ćelija ima dosta kopija. Često možemo videti nerealne kapacitete sa neverovatnih 6600mah , 8500mAh do 12000mAh gde ista baterija ima svega 1200mAh, a ona jedna 0 je kao štamparska greška. Mnogi kupci ipak poveruju u to, a česta je situacija da i sami nestručni trgovci budu uvereni u ono što piše pa bateriju nikad i ne testiraju dok ne naiđu na ozbiljniji problem.
Bezbednost
Česte su situacije da se ova baterija zapali u rancu ili dzepu, razlog je prepunjavanje, kratak spoj ili kopija 18650 ćelije koju praznimo visokom strujom. Najčešće rešenje je kupovina ove baterije sa zaštitnom elektronikom koja sprečava prepunjavanje, kratak spoj i pražnjenje prevelikim strujama.
 
Punjenje
 
18650 ćelije punimo specijalizovanim punjačima za Li-ion ćelije napon punjenja 4.2V . Sve Li-ion ćelije pune se konstantnom strujom (primer 2A) dok ne postignemo napon 4.2V u tom trenutku punjač obara struju punjenja zadržavajući konstantan napon 4.2V do 3-5% dela konstantne struje (primer 0.1A) gde se punjenje prekida.
Ove baterije nemaju memorijski efekat i mogu se uvek dopunjavati.
Pražnjenje je specifično za svaku vrstu ćelije i može se pročitati u tehničkom listu baterije.